ΜΗΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο πολιτισμός στη Μήλο θεωρείται τόσο αρχαίος όσο και αυτός της Κρήτης και εκτείνεται μια περίοδο τουλάχιστον 5000 ετών. Η φήμη της διαδόθηκε σε όλο τον εκπολιτισμένο κόσμο χάρη στο αριστούργημα της Αφροδίτης της Μήλου, ένα άγαλμα που βρέθηκε θαμμένο στο νησί στο 19ο αιώνα (1820) και είναι τώρα στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Η Φλακοπή , ο παλαιότερος οικισμός του νησιού κατοικούταν μεταξύ 4000 και 5000 π.χ.

Ο οικισμός της καταστράφηκε δύο φορές από τους εισβολείς και ανοικοδομήθηκε τελικά το 800 π.χ. σε ένα διαφορετικό ύφος. Η δυνατότητα να εκμεταλλευθούν τα διάφορα ορυκτά μεταλλεύματα (κασσίτερος ψευδάργυρου κ.λπ..) έδωσε στους κατοίκους της Μήλου έναν μεγάλο αριθμό εργαλείων που είχαν απίστευτη ακρίβεια για εκείνη την εποχή. Η ύπαρξη της Φλακοπής είναι τοποθετημένη μεταξύ της νεολιθικής και της εποχής του Σιδήρου, όπως πολλές πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν καθορίσει. Η πόλη κάηκε τελικά ολοσχερώς, το τέλος της Φλακοπής ήρθε περίπου την περίοδος της ακμής του Μυκηναϊκού Πολιτισμού.

Το 1000 π.χ. οι Δωριείς εισβολείς έφθασαν στο νησί Μήλος. Στην πραγματικότητα ο ιστορικός Θουκυδίδης ανέφερε σε ένα από τα βιβλία του ότι η Μήλος κατοικήθηκε για περίπου 700 έτη από τους Δωριείς. Το νησί Μήλος έγινε κέντρο για την καλλιτεχνική προσπάθεια όπως παρουσιάζεται από το θαυμάσιο άγαλμα της Αφροδίτη της Μήλου που δημιουργήθηκε περίπου 400 πχ.